Doğan Akhanlı Serbest !

Statistics

  • Entries (7)
  • Comments (2)
Thursday, December 9, 2010 11:49:00 AM

Haksız yere dört ayı aşkın süredir cezaevinde bulunan yazar Doğan Akhanlı dünkü duruşmanın ardından özgürlüğüne kavuştu. Doğan Akhanlı'yı, Kanat Kitap'tan çıkan Madonna'nın Son Hayali isimli romanının yayına hazırlandığı süreçte tanıdım. "Tanıdım" dediğim internet üzerinden yazıştık. Roman yayınevine ulaştığında dosyayı ilk okuyanlardandım; romanın yayımlanmasına karar verildikten sonra da yayınevindeki arkadaşlar benim kitabın editörü olmamı istemişlerdi. Kitabın hazırlandığı sırada bir hayli yazıştık Doğan Akhanlı'yla, sanırım bu yazışmalarda romanla ilgili ortak bir dil yakaldık ve kitap yayımlandı.

2005 senesinde öne çıkan romanlar arasında sayılmasına karşın Madonna'nın Son Hayali bence hak ettiği ilgiyi görmedi. Üzerinde durulması gereken farklı yönleri olan bir romandı, ne yazık ki bunlar pek tartışılamadı. Romanın beni en çok etkileyen yanı, üst-kurmaca ve metinlerarasılık gibi çoğu zaman "postmodern" denilip olumsuzlanarak değerlendirilen kurmaca yöntemlerinin alabildiğine siyasi bir romanda yetkinlikle kullanılmış olmasıydı. Bu gibi yöntemlerin içi boş kurgu oyunları olmadığının, olmayabileceğinin başarılı bir örneğiydi Madonna'nın Son Hayali.

Sabahattin Ali'nin katledilmesi, Almanya'dan kaçan Yahudileri taşıyan Struma gemisindekilerin İstanbul'a inmesine izin verilmeyerek Karadeniz'de ölüme terk edilmeleri, 80 sonrasının cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalar ve Yahudi soykırımı gibi konular iç içe geçmiş metinler ve hikâyelerle anlatılıyordu. Üstelik Akhanlı'nın roman kahramanları siyasi bir romanın siyasi mesajına aracılık eden tipleri olarak çizilmemiş, ruhsal ve duygusal dünyalarını yakından tanıyabildiğimiz kişiler olarak kurgulanmıştı. Bütün bunların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu güzel romanın değeri umarım zamanla daha iyi anlaşılır.

Dün Doğan Akhanlı'nın duruşması öncesi yapılan basın açıklamasına gittiğimde Alman medyasının Akhanlı'nın tutuklanmasına şaşırtıcı bir ilgi gösterdiğini fark ettim. Bir yazarın (üstelik oldukça tuhaf, Kafka'nın romanlarını andırır biçimde) tutuklanması halinde gösterilmesi gereken bir ilgiydi. Türkiye medyasının ilgisi çok az değildi, hakkını vermek gerekir, ama anlaşılan bir yazarın tutuklanması bizim için biraz vakai adiyeden bir şey...

Comments

Comments are closed on this post.